2021. december 09., csütörtök
Natália

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Képzelet és valóság

2009. szeptember 10., 21:19 [fehervar.net] G. I.

Lencsés Andrea és Kirják Miklós képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Volksbank Galériában. A tárlat december 8-ig tekinthető meg.


Kirják Miklós és Lencsés Andrea

A tárlatot a közönség figyelmébe ajánló Szűcs Erzsébet művészettörténész bevezetésként arról elmélkedett, hogy mivégre is vannak a kiállításnyitók... A tárlatokat megnyitó emberek afféle "előgondolkodónak" tekinthetők, akik az anyagot pár nappal korábban láthatják, mint a közönség - ebben a kiállításban ő inkább előkérdező lenne, aki a közönséggel együtt próbálja megfejteni a művek üzenetét.

Bretus Imre, a kiállítás kurátora két teljesen különböző alkotót és stílust állított párba: egy szín nélkül, fekete-fehérben gondolkodó, szűkszavú nőt, és egy színesen mesélő, mesteri technikával alkotó férfit.

Lencsés Andrea képei hűvös, futurisztikus, földöntúli világot ábrázolnak. Elhagyott épületeket, tereket, utcákat, amelyekről hiányzik az ember. "Az időtlenséget, az állandóságot kívántam munkáimmal kifejezni: a házak mindentől távol, elfeledetten, az idők végezetéig egymagukban állnak. Az épületek és gépek maguk képviselik az életet, itt nincs hely az ember számára" - mondja a művész.

Kirják Miklós művészetét reneszánsz tudásszomj és rendszerezési vágy, barokk aprólékosság és kidolgozottság jellemzi, és ehhez társul a fényképész türelme, megfigyelőképessége, a természetkutatók alázata. Műveiben mítosz és valóság ölelkezik itt össze, miközben - kellő öniróniával - görbe tükröt tart maga és kora elé.